Eurooppalainen siipivälilaajennus (Wingspan + European Expansion)

Eurooppalainen siipivälilaajennus, eli Wingspan European Expansion tuo peliin lisää lintuja, tällä kertaa Euroopasta. Mutta ennen siirtymistä lisäosaan, lienee hyvä aloittaa peruspelistä. Oletan tosin jokaisen tätä lukevan kuulleen joskus Wingspanista, mutta ehkä peli ei vielä ole syystä  tai toisesta tuttu!

Siipiväli, eli Wingspan on Stonemaier Gamesin vuonna 2019 julkaisema ja Elizabeth Hargraven suunnittelema peli. Peliä voi pelata 1-5 pelaajaa ja pelin kesto on laatikon mukaan 40-70 minuuttia, joka pitää aika hyvin paikkansa ainakin pienemmillä pelaajamäärillä ja pelikokemuksen karttuessa. Europpalisäosalle pätee samat määreet kuin peruspelille.

Kaksinpeli kesken

Wingspan on ytimeltään koneistonrakennuspeli, johon on lätkäisty melko hyvin päälle lintubongausteema. Peruspelin linnut ovat suurilta osin Pohjois-Amerikan lajistoa, mutta löytyy joukosta laajemmallekin levinneitä lintulajeja. Lisäosa tuo mukanaan Euroopan lajistoa ja ainakin itselle täältä lisäosasta löytyy jo useita elävänäkin näkemiäni lintulajeja.

Peliä pelataan neljä kierrosta, joiden aikana pelaaja tekee tietyn määrän toimintoja. Ensimmäisellä kierroksella toimintoja on kahdeksan ja jokaisen kierroksen lopussa yksi toimintokuutio laitetaan tavoitekortille, jonka seurauksena seuraavalla kierroksella on aina yksi toiminto vähemmän, kuin edellisellä kierroksella (8,7,6,5).

Valittavia toimintoja on neljä. Toiminnoista kolme toimii käytännössä samalla lailla: Valitse yksi kolmesta pelaajalaudan rivistä, joilla pelaamasi linnut asuvat. Laita kuutio ensimmäiseen kohtaan vasemmalta katsoen, jossa ei ole lintukorttia ja tee toiminto. Liikuta kuutiota yksi askel/lintukortti kerrallaan vasemmalle ja aktivoi linnun ruskea voima mikäli sellainen linnulla on, toista kunnes olet rivin alussa.

Pelilauta

Alimman rivin (vesistö) toiminnolla otetaan kortteja joko pakasta tai avoimista kolmesta kortista, keskimmäisen rivin (aukea) toiminnolla munitaan munia lintujen pesiin ja ylimmän rivin (metsä) toiminnolla kerätään ruokaa syöttöautomaatiksi naamioituneesta noppatornista (pahvia, ei puuta, vaikka saattaa siltä näyttää).

Neljäs toiminto on linnun pelaaminen. Mainitsin aiemmin lintujen olemassaolon riveillä ja lintu pitää pelata sellaiselle riville, joka on linnun elinalueeksi sopiva. Osa linnuista voi elää useammallakin alueella, jolloin pelaaja voi päättää minne linnun pelaa. Suurin osa linnuista tarvitsee ruokaa: Osan linnuista saa pelattua jo yhdellä ruoalla ja valita voi useammasta ruokalajista, osa linnuista maksaa jopa kolme ruokaa, jotka voivat olla lähes mitä ruokalajiyhdistelmiä tahansa. Jokaisen rivin ensimmäisen linnun pelaaminen vaatii vain ruokaa, tästä eteenpäin linnun pelaaminen vaatii yhden tai useamman munan, jotka heitetään pois jonkin pelatun linnun pesästä. Mitä enemmän lintuja rivillä on, sitä enemmän munia seuraavan linnun pelaaminen vaatii.

Linnuilla voi olla voimia tai ei. Jos linnulla on ruskea voima, se aktivoituu aina toimintokuution ollessa linnun kohdalla. Jos linnulla on pinkki voima, sen voi tehdä kerran kierroksessa, muiden pelaajien vuorolla, mikäli voimassa oleva sääntö täyttyy. Joissain linnuissa voi lukea ”when played”, jolloin voima aktivoituu vain silloin, kun lintu pelataan. Jokaisessa lintukortissa on myös pistemäärä, jonka linnusta pelin lopussa saa, pesätyyppi ja montako munaa pesään mahtuu. Kortissa kerrotaan myös linnun nimen lisäksi nimi latinaksi, linnun siipiväli sekä sen levinneisyysalue.

Lintukortti

Jokaisen kierroksen lopussa katsotaan tavoitekortilta miten kukin pelaaja kyseisen kierroksen tavoitteen on täyttänyt ja jokainen pelaaja laittaa yhden toimintokuution kohtaan, joka hänelle kuuluu. Tavoitteita arvotaan jokaiseen peliin neljä, eli yksi per kierros. Tavoitekortissa on kaksi puolta, josta sinisellä katsotaan kuinka hyvin tavoite täyttyi (montako kappaletta (1-5) esim. munia tietyissä pesissä) ja pisteet saa sen mukaan. Vihreällä puolella verrataan pelaajien tavoitteiden täyttymistä keskenään ja laitetaan pelaajat järjestykseen. Henkilökohtaisesti suosittelen vihreän puolen käyttämistä lähes jokaisessa tilanteessa jo ihan siitä syystä, että se tuo peliin pelaajien välistä vaikutusta sekä vihreää puolta käytettäessä riittää, että saavuttaa tavoitteet muita paremmin, eikä tarvitse välttämättä mennä all-in jokaisen kierroksen tavoitteen täyttämiseksi. Tämä auttaa myös koko pelin kestoisen strategian luomisessa, kun joka kierros ei tarvitse tehdä vain sitä yhtä tavoitetta, elleivät kaikki muut pelaajat sitä myös tee.

Tavoitekortti

Tätä tehdään neljä kierrosta, jonka jälkeen lasketaan pelaajien saavuttamat pisteet ja eniten pisteitä kerännyt voittaa pelin. Tavoitekortin pisteiden lisäksi jokaisesta munasta ja ruoasta linnulla, sekä jokaisesta kortista linnun alla saa yhden pisteen. Jokaisessa linnussa on myös pistemäärä, jonka pelaaja saa pelin lopussa. Näiden lisäksi lasketaan pisteet pelaajien bonuskorteista. Bonuskortteja jaetaan pelin alussa jokaiselle pelaajalle kaksi, joista valitaan yksi. Bonuskortteja voi saada lisää pelin aikana myös joistain pelatuista linnuista.

Nelinpelin loppu (mulla unohtunut kuutio linnulle!)
Pisteet nelinpelissä

Eurooppa-Lisäosa

Eurooppa-lisäosa tuo peliin lisää melkein kaikkea. Lisäosassa tulee toinen rasia/pidike korteille, 38 ruokalätkää lisää, 5 uutta tavoitetta ja bonuskorttia, 15 violettia munaa (värillä ei ole merkitystä), uudet pistelaput (soolopeli kääntöpuolella), muistilaatan kierroksen loppua varten, 4 uutta automakorttia ja tärkeimpänä lisänä 81 uutta lintukorttia. Lisäosa käytännössä vaan lisätään peruspeliin mukaan. Ainoa ohje on, että osa tavoitteista ei toimi hyvin tavoitekortin sinisellä puolella!

Lisäosan sisältö

Näistä maininnanarvoisia ovat uudet tavoitteet sekä uudet bonuskortit. Bonuskortit antavat uusia tavoitteita pelille ja tavoitteet puolestaan monipuolistavat peliä huomattavasti ja tuovat peliin uusia strategioita (esim. ruokalätkien määrä itsellä, kädessä olevien lintujen määrä, täydet sarakkeet, jne.). Lintuja tulee myös 81, joissa uutuutena ovat siniset toiminnot. Nämä toiminnot tehdään aina kierroksen lopussa. Joillain linnuilla on myös mielenkiintoisia uusia kykyjä, joista mielestäni ehkä hienoin on, että lintu pelataan sivuttain, jolloin se vie kaksi paikkaa laudalta – niin yksinkertaista, mutta niin hyödyllistä! Erilaisia bonuskortinnostokykyjä on myös useampia peruspelin ”nosta kaksi, pidä yksi” lisäksi. Kaikki lintujen kyvyt ovat kautta linjan myös peruspelin lintuja monipuolisempia.

Poikittainen tiainen

Ai mitä mieltä olen? Pelasin peruspeliä kerran ilman lisäosaa, kolmella pelaajalla. Olin sitä mieltä, että peli on ehkä liian yksitoikkoinen ja muninta on aina paras tapa kerätä pisteitä viimeisellä kierroksella, eikä muuta oikein kannata tehdä. Myös tavoitelaatat ja muu vaikuttivat siltä, että peli on pian nähty. Joitain kuukausia myöhemmin, joulun alla, sain Jamey Stegmeierilta sähköpostin, jossa hän kertoi, että voin tilata Eurooppa-lisäosan review-alennuksella, mikäli haluan. Katsoin hintaa ja posteineen Stonemeieriltä suoraan hinta oli sama kuin mitä se Suomessa olisi ollut, mikäli olisin lisäosan voinut tietystä kaupasta paikanpäältä käydä lautapeliseuran alennuksella ostamassa. Arvelin, jotta mikä ettei, ei se ainakaan voi peruspeliä huonontaa.

Miten kävi? No, sanotaanko niin, etten pelaa enää ilman lisäosaa. Ja nyt pelaan peliäkin mielelläni, sillä lisäosa monipuolisti peliä aivan uskomattomasti. Ei enää neljännen kierroksen munintafantasioita (ellei se oikeasti ole se ainoa järkevä tapa kerätä pisteitä, 5×4 munaa on kuitenkin 20p), ei enää samoja tylsiä lintukykyjä, vaan monipuolisia, uusia kykyjä. Ja mikä parasta, TUTTUJA LINTUJA! Tämä jää hyllyyn ja olen tälle tällä hetkellä antanut arvosanan 8/10. Arvosana saattaa nousta, varsinkin nyt, kun sain Vaimon pelaamaan kaksinpelinä tätä ja saamme pelattua yhden erän puolessa tunnissa, alle puolessa tunnissa, ellei setup-mietintää alkulintujen kanssa lasketa. Pelin kestoon nähden tämä peli on fantastinen kaksinpeli, vaikkei nyt kovin syvällinen ja raskas olekaan. Jos meillä on käytössä tunteja, emme todennäköisesti tätä pöydälle nosta kertaakaan, vaan pelaamme jotain raskaampaa. Mutta arki-illan fillerinä tätä on vaikea tällä hetkellä päihittää!

Pisteet kaksinpelissä

Entäs sinulle? Tarvitsetko lisäosan? Jos et ole pelannut peruspeliä, niin en näe mitään syytä olla kokeilematta suoraan lisäosan kanssa. Pelin oppiminen ei vaikeudu juuri yhtään, mutta lisäosan tuoma lisäarvo on suuri. Jos olet pelannut peruspeliä ja pidät siitä, et välttämättä tarvitse lisäosaa, mutta ei siitä haittaakaan ole – lisää samaa, mutta monipuolisemmin! Jos et pitänyt peruspelistä, kokeile ihmeessä tämän lisäosan kanssa. Lisäosa pelasti minun suhtautumiseni tähän ylihypetettyyn lintubongaukseen – se voi tehdä sen sinullekin!

Olen saanut lisäosan arviointialennuksella Stonemaier Games:lta. Olen luvannut vain ja ainoastaan rehellisen mielipiteeni, en mitään muuta.

Kiitos Jamey Stegmeier!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s